Cosmetica dentara nu mai este un aspect infricosator al zilelelor noastre intrucat medicina dentara a cunocut noi tehnologii si noi proceduri prin care se pot obtine rezultate minunate intr-o perioada de timp mult mai rapida si fara ca pacientii sa fie supusi la operatiuni traumatizante.
Sadighian Dental Clinic aduce la cunostinta pacientilor 15 metode prin care se poate interveni asupra dintilor pentru a putea obtine o dantura impecabila. Astfel:
- Vrei sa iti imbunatatesti zambetul?
Vezi ce bratari dentare, coroane, fatete, proceduri de albire a dintilor, poduri, implanturi, remodelare cu guma – sau chiar o remodelare dentara completa – se poate face pentru zambetul tau.
- Lipirea dentara
Lipirea este o procedura in care este aplicata intre dinti o rasina de culoarea dintelui si apoi este intarita cu o lumina speciala, in cele din urma „lipirea” materialul dintelui realizandu-se cu scopul de a imbunatati zambetul unei persoane. Printre cele mai usoare si mai putin costisitoare proceduri cosmetice dentare, prin lipire se pot repara dintii cioplit sau fisurati, decalajele apropiate, se poate schimba forma dintilor, sau pot fi folosite ca o alternativa cosmetica la amalgamul de umpluturi de argint.
- Fatetarea
Fatetele sunt scoici personalizate foarte subtiri, care acopera suprafata frontala a dintilor. Atasate la partea din fata a dintilor si schimbandu-le culoarea, forma, dimensiunea sau lungimea, fatetele pot fi realizate din portelan sau rasina. Fatetele ofera o abordare conservatoare pentru schimbarea culorii unui dinte sau forma acestuia in comparatie cu coroanele, dar procesul nu este reversibil.
- Coroanele
O coroana este o forma de dinte „capac”, care este plasata peste un dinte slab sau deteriorat pentru a-i imbunatati forma, marimea, puterea sau aspectul. Cele mai multe coroane dureaza intre 5 si 15 ani si pot fi confectionate din metal, portelan si metal, rasina sau ceramica. Inainte ca o coroana sa fie asezata, dintele existent este depus in jos, iar coroana este cimentata peste el, impachetandu-l complet. Exista si coroane care acopera dintele de baza intr-o masura mai mica, in functie de necesitatea pacientului.
- Modelarea smaltului
Modelarea smaltului sau conturarea este un proces rapid si fara dureri de modelare a dintilor naturali pentru a le imbunatati aspectul. Acesta este utilizat in general pentru a corecta mici imperfectiuni, cum ar fi dintii inegali sau dintii usor supra-aglomerati. Rezultatele pot fi observate imediat. Modelarea smaltului este adesea combinata cu alte proceduri, precum albire, fatetare sau lipire.
- Ortodontie (Bratari dentare)
Bratarile pot corecta dintii strambi sau nealiniati si pot imbunatati sanatatea dintilor si aspectul zambetului, indiferent ca e vorba de adulti sau copii. Bratarile lucreaza prin aplicarea unei presiuni constante in timp pentru ca dintii sa se miste incet in aliniament. Pe masura ce dintii se muta, soclul dintelui osos isi schimba forma in timp ce presiunea este aplicata.
- Tipuri de bratari
In timp ce bratarile metalice sunt inca utilizate, aparatele pot fi acum mult mai discrete. Parantezele – partea care se ataseaza la fiecare dinte – pot fi transparente, de culoarea dintelui sau multi-colorate. Ele pot fi chiar atasate la partea din spate a dintelui, astfel incat acestea sa nu fie la vedere. Exista chiar si bretele „invizibile” care utilizeaza o serie de matrite de plastic transparent, pentru a muta treptat dintii in aliniere.
- Albirea dintilor
Cui nu i-ar placea un zambet stralucitor? Un intreg sortiment de sisteme de albire a dintilor este disponibil, inclusiv paste de dinti si clatire, geluri, benzi si tavi de utilizat acasa sau agenti de albire obtinut de la un dentist. Dar, albirea nu este pentru toata lumea. Este ideala pentru persoanele care au dinti sanatosi si care nu au intervenit asupra lor cu o procedura de remodelare gingivala. Indivizii cu tonuri de galben ai dintilor lor – in opozitie cu tonurile de gri – raspund cel mai bine la albirea dentara. Pentru fiecare caz in parte este necesara o discutie cu medicul stomatolog pentru a afla daca albirea este solutia potrivita in functie de situatie.
- Plombele compozite
Umpluturi existente, uneori, trebuie sa fie inlocuite din cauza uzurii sau a spargerii. Multi oameni folosesc aceasta ocazie pentru a inlocui plombelor lor din amalgam de argint cu materiale compozite naturale, de culoarea dintelui. Motivele lor pot fi estetice sau din ingrijorarea fata de siguranta plombelor de amalgam, care contin mercur. Plombele tind sa se uzeze mai devreme decat umpluturile de argint in cavitati mai mari, cu toate ca ele rezista la fel de bine in cavitati mici.
- Remodelarea gingivala
Remodelarea gingivala poate imbunatati un zambet „lipicios”, in care dintii apar prea scurti sau in cazul in care linia gingivala pare inegala. O cantitate mica de tesut gingival – si excesul de tesut osos, daca este necesar – este indepartata si conturata pentru a expune o zona mai mare a dintilor. Aceasta procedura se poate face de la un singur dinte pana la linia gingivala, sau la mai multi dinti pentru a expune un zambet natural, larg.
- Implanturile
Milioane de americani sufera pierderea dintilor, mai ales din cauza cariilor dentare, bolilor gingiilor sau ranilor. Implanturi dentare – inlocuirea radacinilor dintilor, care sunt realizate din titan – asigura o baza solida pentru atasarea dintilor artificiali permanenti sau detasabili. In loc de coroane individuale, unii pacienti pot avea atasamente de pe implantul lor, care sustin o proteza detasabila.
- Proteza dentara
O proteza este un inlocuitor detasabil pentru dintii lipsa si tesutul din jur. Exista doua tipuri de proteze dentare: complete si partiale. Proteza completa este utilizata atunci cand lipsesc toti dintii, in timp ce proteza partiala este folosite atunci cand unii dintre dintii naturali raman.
- Poduri (proteze partiale fixe)
O punte fixa (permanenta) inlocuieste unul sau mai multi dinti prin plasarea coroanelor de o parte si de alta a dintilor lipsa si atasarea dintilor artificiali pentru ei. „Podul” este apoi cimentat in acel loc. Un pod in consola este utilizat atunci cand exista dinti doar pe o parte a spatiului deschis.
- Grefe de mestecat
Din cauza recesiunii gingivale, radacinile dintilor expusi pot fi sensibile la alimente sau lichide calde si reci. Recesiunea gingivala poate pune in pericolul de a dezvolta o cavitate pe radacina dintelui, si poate duce la pierderea de masa osoasa, care in cele din urma duce la pierderea dintilor. Grefele de tesuturi moi, care misca tesutul gingival sanatos dintr-o parte a gurii in alta, poate opri recesiunea gingivala si pierderea de masa osoasa si poate imbunatati estetica liniei gingivale.
- Remodelarea zambetului
Pentru a obtine un zambet minunat, pot fi folosite o combinatie de tehnici dentare. Aici, fatetele si coroane de portelan corecteaza dintii strambi, o linie gingivala inegala, si alte probleme stomatologice. In timp ce stomatologii specializati in cosmetica pot face o diferenta dramatica in ceea ve priveste zambetul unei persoane si starea generala de sanatate orala, lucrarea trebuie sa fie planificata cu atentie, iar pentru multi, productia complexa si costisitoare se dovedeste a fi un adevarat succes in cele din urma.
Clinica stomatologica Sadighian Dental are in derulare, pe langa serviciile de calitate superioara, si programe financiare si educationale. Utilizand tehnologii si aparatura de ultima generatie garanteaza tratamente moderne si fara durere, special dedicate omului secolului XXI. Este situata in partea de nord a capitalei, pe Bd. Pipera si ofera servicii de consultanta si tratament incepand de la protetica, endodontie, chirurgie, implantologie si chiar estetica dentara, fiind una din putinele clinici stomatologice cu servicii integrate complete. Mai multe informatii pe www.sadighian.ro si la telefon 0319484.