Implanturile dentare pot imbunatati semnificativ calitatea vietii unei persoane, datorita faptului ca:
– Restabilesc si imbunatatesc functia de masticatie si vorbirea unei persoane care si-a pierdut unul sau mai mulți dinti naturali.
– Ele pot spori mult increderea in sine a unei persoane care a pierdut-o din cauza danturii lipsa pentru ca sunt foarte estetice si restabilesc complet functia danturii.
– Ele elimina presiunea exercitata asupra dintilor ramasi sau asupra gingiilor cauzata de proteze convenționale.
– Ele pot ajuta la incetinirea sau stoparea resorbtiei osului maxilar, imitand perfect prezenta unei radacini dentare naturale.
Implanturile dentare mai pot fi folosite pentru a sprijini punti dentare, proteze complete detasabile sau proteze partiale. Ele pot fi utilizate chiar in cazuri care necesita tratamente speciale de ortodontie pentru ca pot fi folosite ca un punct de ancorare fix pentru initierea miscarii dintelui dorit in scopul indreptarii lui. Acest tip de implant este totusi folosit mai rar decat implantul conventional clasic.
Acest tip de implant dentar se adreseaza tuturor categoriilor de oameni indiferent de varsta.
Experti in implant dentar si aditie de os. Spre deosebire de alte clinici stomatologice in Bucuresti, la clinica stomatologica Sadighian se afla o intreaga echipa de specialisti in domeniul stomatologiei ce au o experienta considerabila si care pot asigura servicii medicale dentare de top.
SUNATI ACUM pentru a primi informatii personalizate!
Persoana de contact : Dr. Reza Sadighian
031.9484 (TARIF NORMAL)
*Sau adresati-ne orice intrebare la email: office@sadighian.ro
Tipuri de implanturi dentare
Exista in principal doua tipuri de implanturi dentare .
Primul tip este implantul intraosos sau endostal.
Acesta este implantat direct in osul maxilar si va reprezenta baza de fixare a unuia sau a mai multor dinti artificiali confectionati in asa fel incat sa se potriveasca perfect cu implantul dentar in sine.
Al doilea tip de implant dentar se numeste implant subperiostal.
Acest implant este de fapt o baza metalica plasata pe osul maxilar sub gingie. Pe aceasta baza metalica se va spijini proteza sau coronita dentara care se confectioneaza ulterior. Acest tip de implant nu este foarte comun, dar poate fi utilizat pentru pacientii cu un maxilar slab reprezentat cu inaltime mica si/sau subtire.
Pentru a se putea realiza un implant dentar, pacientul trebuie sa aiba gingii puternice, sanatoase si mandibula capabila sa sustina si sa mentina implantul dentar sau implantele dentare fixate.
Vizitele frecvente la medicul stomatolog si igiena orala impecabila sunt absolut necesare pentru intretinerea corecta a implanturilor dentare pe termen lung.
Procedura de realizare a unui implant dentar
Inainte de realizarea interventiei chirurgicale in sine, trebuie efectuata o analiza atenta a: nervilor, sinusurilor, a formei si marimii oaselor fetei precum si a osului maxilar. In timpul examinării preliminare, medicul stomatolog va studia radiografia osului maxilar, acordand o atentie deosebita zonei in care urmeaza sa fie fixat implantul dentar.
De asemenea, se mai pot realiza si radiografii panoramice precum si examene de tomografie computerizata pentru a identifica structura osului maxilar superior, inferior, starea dintilor, inaltimea si grosimea osului, in scopul de a pregati cat mai bine si precis operatia.
Tehnica exacta pentru astfel de observatii este tehnica tomografiei computerizate, cea mai folosita in zilele noastre mai ales pentru cazurile complicate.
Dupa realizarea acestor investigatii vor fi examinati dintii si gingiile pacientului in mod atent precum si orice problema auxiliara care poate provoca esecul implantului dentar sau aparitia de complicatii postoperatorii.
Implantul dentar – metoda de fixare
Plasarea unui implant dentar este o procedura care se realizeaza in ambulatoriu si nu este nevoie ca pacientul sa ramana peste noapte in spitalul apropiat.
Aceasta interventie se poate realiza in cabinetul medicului dentist fara probleme. Operația necesita fie anestezie locala fie anestezie generala, in functie de numarul de implanturi, complexitatea interventiei, anxietatea pacientului si tehnica de efectuare.
Aceasta interventie poate fi efectuata de catre medicii stomatologi acreditati sa faca astfel de lucruri, medici parodontisti si/sau chirurgi stomatologi in functie de complexitatea cazului, in primul rand si de eventualele complicatii existente.
Cu ajutorul unui medic stomatolog bun, aceasta interventie chirurgicala nu este atat de neplacuta pe cat se crede.
Operatia in sine este in mod normal realizata in mai multe etape. Prima etapa consta in realizarea unei incizii la nivelul gingiei pentru a expune osul. Apoi se foreaza in osul maxilar pentru a obtine un spatiu – gaura unde va fi fixat implantul. Implantul este apoi introdus in spatiul creat cu ajutorul unui burghiu, in osul maxilar si se lasa acolo pentru a incepe procesul de osteointegrare si consolidare.
Locul respectiv se sutureaza la loc cu ata chirurgicala cu resorbtie proprie sau simpla/obisnuita. Aceasta sutura este necesara pentru a ajuta la vindecare, pentru a proteja zona de soc, de exemplu cele care apar in timpul masticatiei. In timp ce osul si tesutul gingival se vindeca, implantul fuzionează cu osul – fenomenul de osteointegrare. Vindecarea completa dureaza 4 pana la 6 luni.
Cand procesul osteointegrarii este complet, si dupa ce se scoate la suprafata din nou capatul superior al implantului dentar, se instaleaza un pilon special care va face legatura intre implantul propriu-zis si coronita dentara sau dintele artificial care se va fixa ulterior.
La finalul acestei interventii se va sutura din nou gingia pe partile laterale insa de data aceasta bontul implantului se va lasa liber pentru a putea cimenta dintele artificial care va inlocui dantura naturala.
Timpul necesar pentru vindecarea gingiilor este de aproximativ 2 saptamani, insa poate sa difere de la caz la caz si depinde si de prezenta altor boli existente.
In cazul unor interventii chirurgicale pot aparea ulterior inflamatii, vanatai, dureri usoare sau sangerare in timpul vindecarii. Exista mai multe moduri de a calma durerea si disconfortul în timpul acestei perioade critice. Se pot folosi medicamente analgezice usoare si antiinflamatorii atat cat este nevoie.
Dupa realizarea interventiei chirugicale si dupa ce se finalizeaza procesul vindecarii si al osteointegrarii se poate incepe confectionarea coronitei dentare sau a protezei dentare care se va fixa pe bontul de implant ulterior.
Fixarea mai multor dinti pe un singur implant dentar este posibila insa este de preferat ca un singur dinte sa se fixeze pe un singur implant dentar pentru a avea o baza solida si fixa in timp indelungat. Este adevarat ca sunt costuri mai mari insa anumite companii de asigurari de sanatate pot deconta o parte din cheltuieli.
Care sunt avantajele implanturilor dentare?
Implanturile dentare sunt capabile de a reduce mult greutatea fortelor masticatorii asupra structurilor ramase la nivelul cavitatii bucale si asupra celorlalti dinti naturali care vor fi mai putin uzati in felul acesta, deoarece acestea ofera un sprijin bun. Ele ofera posibilitatea de a se conserva foarte bine osul maxilar care nu va mai suferi procese de retractie datorate golurilor anatomice.
Atunci cand dintii naturali se pierd, unele caracteristici faciale se pot schimba din cauza lipsei de sprijin cauzata de pierderea dintilor. Implanturile dentare va pot ajuta la restabilirea acestui suport si la recapatarea caracteristicilor faciale naturale. Din moment ce acestea sunt insurubate in osul maxilar, este posibil sa fie ingrijiti in mod identic si usor ca si dantura naturala. Nu va mai fi nevoie sa cheltuiti bani luna de luna pentru adezivi sau substante speciale de curatare ca atunci cand utilizati protezele dentare. In cazul in care implanturile dentare sunt plasate intr-un mod corespunzator si se integreaza cu osul maxilarului foarte bine, este posibil sa va intoarceti la alimentele preferate care pot fi consumate fara nici un fel de problema. Viata poate reveni la normal fara a mai fi nevoie de sacrificii. Unele studii arata ca implanturile dentare tind sa fie foarte fiabile pe termen lung in special.
Care sunt riscurile si complicatiile implanturilor dentare?
Toate procedurile chirurgicale au riscuri si posibile complicații. In ceea ce priveste implanturile dentare, in cazul in care etapele chirurgicale sunt efectuate in mod corect, sansele de complicatii sunt destul de mici. Aceste complicatii pot fi sub forma de: infectie, leziuni ale nervilor, leziune a sinusului maxilar si complicații postoperatorii.
Inainte de a incepe interventia, medicul stomatolog sau chirurgul specializat in astfel de lucruri va recomanda realizarea de radiografii sau scanari CT pentru a analiza bine localizarea fiecărei structuri importante a carei pozitionare poate sa difere de la o persoana la alta. Medicul care va face interventia de fixare a surubului de implant dentar trebuie sa se asigure ca fixarea implantului nu va leza structuri foarte mari, cum ar fi sinusul maxilar și nervul alveolar inferior, care este situat la mandibula. In cazul in care acest nerv este ranit în timpul procedurii, pacientul poate suferi o pierdere permanenta sau temporara a sensibilitatii buzei si a dintilor de pe partea leziunii. Mai multe tipuri de raze X sunt realizate si in timpul interventiei chirurgicale pentru a se asigura ca totul se executa la o distanta sigura fata de aceste structuri.
De asemenea, sinusul maxilar, care este situat in partea superioara a maxilarului superior trebuie sa fie bine protejat. Sinusurile depreciate pot duce la intarzierea fixarii implantului dentar si poate necesita chiar o grefa osoasa, înainte de introducerea implantului dentar.
Dupa fixarea unui implant dentar, este normal sa apara simptome precum durere si inflamatie. Cu toate acestea, aceste simptome sunt de obicei bine controlate cu medicamente prescrise de chirurg sau de medicul dentist. In cazul in care durerea este severa si persista, poate fi posibila prezenta unei infectii. In cazul in care apare o infectie, ea este de obicei bine tratata cu antibiotice. In cazuri rare se recurge la eliminarea implantului dentar. Prin urmare, este foarte important sa se ia doza completa de antibiotice prescrisa pentru a ne asigura pe deplin ca vom depasi infectia si pentru a preveni reaparitia ei.
In cazul in care incizia pentru plasarea implantului este destul de mare, cusaturile pot provoca o senzatie de disconfort. Consecintele acestui fenomen nu sunt severe. In cazul in care locul este pastrat curat si daca nu va fi ranit, totul ar trebui sa se vindece fara probleme. Dentistul trebuie sa fie informat in cazul in care se intampla un astfel de lucru.
Odata ce implantul este bine integrat in os, pot exista complicatii cand se fixeaza dintele nou artificial sau lucrarea protetica pe el. Coroana, puntea sau proteza sunt atasate la suprafata implantului cu ajutorul unui surub. Acest surub se poate slabi sau se poate fractura, ceea ce va duce la un esec al restaurarii. Cu toate acestea, astfel de probleme sunt, de obicei, usor de reparat.
In cazuri rare, implantul se poate rupe si trebuie sa fie inlocuit.
Este foarte important sa stim urmatorul lucru: chiar daca sunt prezente anumite complicatii si chiar daca exista riscuri, implanturile dentare sunt unule dintre tratamentele cele mai de succes. Complicatiile sunt rare.
Intrebari frecvente
Cat costa un implant dentar?
Costul depinde de tipul implantului ales, si poate varia de la 200-300 de euro pana la 2000-3000 de euro fiecare implant.
De ce preturile la implant dentar sunt atat de diferite?
Pretul este in functie de calitatea implantului si firma producatoare.
Un implant este format din titan si calitatea implantului depinde de gradul de puritate al titanului.
Ce fel de anestezie se face pentru implant?
Anestezia obisnuita asa cum se face de regula si pentru alte tratamente stomatolgice.
Cand este nevoie si de os (aditie osoasa) pentru implant dentar?
Un implant dentar ca sa reziste in timp trebuie sa fie introdus in os sanatos.
Dar in anumite cazuri acest strat de os nu este suficient si medicul este obligat sa foloseasca os suplimentar.
De obicei zonele cu deficient osos-arcada superioara din zonele laterale (unde sunt maselele)
– si in zonele cu extractii vechi (datorita resorbtiei osoase).
Ce fel de analize trebuie efectuate inainte de implant?
Medicul trebuie sa decida acest lucru dar de regula se cere HEMOLEUCOGRAMA, timp de singerare, si timp de coagulare, acid uric vsh, etc.
Cum se pune implantul dentar?
Implantul dentar este un fel de surub si medicul cu ajutorul unor instrumente speciale (diferite chei) introduce implantul in zona dorita.
Cat timp dureaza procedura de introducere a implantului in os?
Timpul este in jur de 30 de minute, dar depinde si de zona unde este introdus implantul si de necesitate de alte manevre cum ar fi adaugare de os, etc.
De ce trebuie sa astept cateva luni dupa ce am pus implantul?
Pentru ca in aceasta perioada are loc formarea osului in jurul implantului (surubului), si acest proces poate intre 2 pana la 6 luni in functie de mai multi factori cum ar fi zona unde a fost pus implantul, adaugare de os sau nu, etc.
Dupa perioada de asteptare ce urmeaza?
Dupa aceasta perioada urmeaza pregatirea implantului pentru a fi imbracat cu o coroana dentara (aceste etape nu mai sunt chirugicale)
Procedura de implant este dureroasa?
Absolut nu, cu toate ca pare complicat dar este considerata o manevra chirurgicala relativ simpla.
Unde sa ma duc sau unde sa imi pun un implant?
Experienta medicului in acest domeniu, dotarea cabinetului cu aparatura speciala in acest sens, dar si alegerea corecta a tipului de implant sunt lucruri care asigura eficacitatea tratamentului.
La clinica Sadighian aveti toate aceste posibilitati si puteti inainte de a incepe un tratament sa intrati in legatura directa cu un chirurg si sa discutati in detaliu referitor la cazul dvs, din toate punctele de vedere.
Va dorim multa sanatate si va asteptam!