Te lupti cu sforaitul si insomnia? Suna-ti medicul dentist. Sforaitul si tulburarile de somn sunt de multe ori semne de apnee obstructiva in somn, iar sanatatea orala ar putea fi cauza acesteia.
„Multi pacientii sunt surprinsi cand ii intreb despre somnul lor,” spune dr. Reza Sadighian, medic stomatolog in cadrul Sadighian Dental Clinic, „dar un dentist poate diagnostica primul o tulburare de somn.”
Fundatia Nationala a Somnului ca 18 de milioane de americani au apnee in somn. Aceasta afectiune cauzeaza repetate intreruperi ale respiratiei pe parcursul noptii; pauzele pot dura de la cateva secunde pana la minute si pot sa apara de 30 sau de mai multe ori pe ora. Aceste pauze se intampla deoarece muschii din partea din spate a gatului sunt molesiti, limba este prea mare sau maxilarului este prea mic, ceea ce cauzeaza obstacole pentru caile respiratorii.
Primul semn de apnee de somn este adesea macinarea unui dinte (cunoscuta si sub numele de bruxism). Stomatologii cauta suprafetele uzate ale dintilor, un semn ca pacientul scrasneste din dinti. Șlefuirea poate provoca uzura si spargerea dintilor, precum si inflamarea gingiilor si indepartarea lor. O intepatura in cavitati poate fi, de asemenea, un semn de macinare, ceea ce ii face susceptibili la bacterii.
„In timpul noptii, te poti trezi din senin pentru ca iti incordezi maxilatul si dintii se macina, trimitand un semnal catre creierul tau, semnal care te va trezi avand o senzatie de sufocare”, expluca dr. Reza Sadighian.
Macinare este doar un semn al apneei in somn. Mai sunt si altele precum: un maxilar mic, limba cu margini dantelate sau roseata in gat (cauzate de sforait mult, care este un alt simptom al apneei in somn).
Oamenii care gafaie se vor trezi involuntar in mod repetat, ceea ce diminueaza calitatea somnului si provoaca oboseala. Apneea in somn este legata de un risc mai mare de presiune arteriala, boli de inima, diabet si obezitate.
Atunci cand un medic dentist crede ca cineva are apnee in somn, va recomanda de multe ori un studiu de somn. „Retineti ca desi stomatologi recunosc apneea de somn prin intermediul simptomelelor, numai un medic specializat poate da un diagnostic oficial de apnee de somn”, spune dr. Reza Sadighian.
Dr. Reza Sadighian va recomanda sa adresati medicului dumneavoastra stomatolog 3 intrebari:
- Este suficient un paznic de noapte? De fapt, faptul ca cineva ar ramane peste noapte sa linisteasca pacientul s-ar putea sa nu rezolve problema de la sine si poate chiar inrautati situatia. „Daca ai nevoie de cineva care sa te pazeasca noaptea, este foarte probabil ca ai nevoie sa vezi un specialist”, spune Dr. Reza Sadighian.
- Este boala mea parodontala un semn al unei probleme mai mari? „Daca este un nivel ridicat de degradare, aceasta ar putea fi un rezultat de macinare si de apnee de somn”, explica dr. Sadighian, medic specialist la Sadighian Dental Clinic.
- Cum pot sa stiu daca am apnee in somn? Sforaitul cronic este cel mai frecvent semn de apnee in somn. Alte simptome includ: somnolenta in timpul zilei, trezirea cu o gura uscata, sau inflamari ale gatului si dureri de cap dimineata. Daca aveti oricare dintre aceste simptome, cea mai buna sugestie este ceea de a va vizita medicul dentist.
Pentru a avea un zambet frumos si sanatos, te invitam la clinica stomatologica Sadighian Dental. Este situata in partea de nord a capitalei, pe Bd. Pipera si ofera servicii de consultanta si tratament incepand de la protetica, endodontie, chirurgie, implantologie si chiar estetica dentara, fiind una dintre putinele clinici stomatologice cu servicii integrate complete, care ofera servicii de calitate la preturi reduse. Mai multe informatii pe www.sadighian.ro si la telefon 0319484.