Spalatul pe dinti frecvent si suficient de mult timp ar trebui sa faca parte din rutina fiecarei persoane, indiferent de varsta. Acesta este un obicei care ni l-am insusit de la o varsta frageda, dar informatiile noi prin care ni se sugereaza sa ne completam igienizarea danturii prin folosirea atei dentare sau a altor elemente de curatare nu au fost primite si insusite la fel de usor, din contra, multi dintre noi le considera o pierdere de timp si de bani.
Cand vine vorba despre igiena dintilor nostri este indicat sa cunoastem sfturile pro si contra ale specialistilor, pe care sa le introducem in rutina noastra zilnica. Dr. Reza Sadighian, medic stomatolog la Sadighian Dental Clinic (www.sadighian.ro), ne spune ce trebuie sa facem si ce nu trebuie sa facem pentru a avea o igiena orala adecvata.
Cat de des trebuie sa ne spalam pe dinti?
Igiena oralainseamnain primul rand spalarea pe dinti dimineata si seara, intr-un ritm normal si pe o perioada de 2-5 minute la fiecare spalare. Pe langa aceasta, trebuie satinem cont de multe alte sfaturi care ne pot ajuta sa ne mentim dintii frumosi si sanatosi.
„Cel mai bun mod de a preveni aparitia cariilor dentare este sa ne spalam pe dinti de doua ori pe zi cu o pasta de dinti care sa contina fluor pentru a elimina placa dentara, sa limitam frecventa si cantitatea de alimente si bauturi zaharoase din dieta noastrasi sa mergem la dentist in mod regulat”, afirmadr. stomatolog Reza Sadighian.
Ce sa nu facem?
Studiile indica faptul ca cei mai multi oameni se perie pe dinti timp de doar 45 de secunde, in loc de2-5 minute la fiecare spalare. Pentru o curatare completa a danturii este indicat sa se spele fiecare dinte, atat pe fata, cat si pe spate, pentru a indeparta bacteriile si formarea placii.
„Pasta de dinti cu fluor ajuta dintii, ii intareste si ii curata, de aceea este bine ca atunci cand folositi o astfel de pasta de dinti, sa nu reduceti din efectele sale prin clarirea cavitatii bucale dupa periere, pentru cain acest fel se va dilua concentratia de fluor. Puteti chiar asculta muzica, o melodie cu o durata de 3 minute pentru a va da seama de perioada optima de periaj”, adauga dr. Reza Sadighian.
De asemenea, foarte importanta este si periuta de dinti pe care o alegeti, aceasta fiind potrivitain functie de sensibilitatea gingivalasi dentara. Desi avem impresia ca periutele de dinti cu peri tari curata mai bine dintii, acestea nu fac decat sa deterioreze tesuturile moi de la nivelul gingiilor si sa provoace sangerari si rani gingivale.
„Obiceiul gresit de a peria dintii imediat dupa masa poate afecta foarte mult smaltul dintilor. Smaltul, peretele protector si estetic al dintelui, se inmoaie in timpul mesei, in special dupa consumul de alimente care contin zahar, de aceea este indicat sa se astepte cel putin o ora dupa ce ati luat masa, inainte de a va peria dintii”, continua dr. Reza Sadighian.
Ce sa facem?
Trebuie sastim ca periatul dintilor este bine sa dureze intre 2 si 5 minute. Cea mai importanta periere este cea inainte de culcare pentru cain timpul somnului, bacteriile din cavitatea bucala actioneaza asupra dintilor si a gingiilor si afecteaza sanatatea acestora.
„Cele mai eficiente periute de dinti sunt cele cu peri mici, de duritate medie, iar in cazul afectiunilor gingivale sunt recomandate periute speciale pentru a evita agravarea lor. De asemenea, capul periutei nu treuie sa fie foarte mare, pentru cain timpul periajului, va puteti rani si acest lucru nu este benefic”, explica dr. Reza Sadighian.
Nu ne trebuie o cantitate mare de pasta de dinti pentru a ne curata dantura, ci este indicat sa folosim o cantitate redusa, cat un bob de mazare, aceasta fiind suficienta pentru o sedinta de periere dentara.
„Periati toate suprafetele dintilor, inclusiv suprafetele exterioare, interioare si de mestecat, precum si cele greu accesibile din spate si zonele din jurul plombelor, coroanelor sau ale altor restaurari. Periati intotdeauna de sus in jos, pe linia gingiei, dinspre gingie, spre varful dintilor si acordati atentie fiecarui dinte”, subliniaza dr. Reza Sadighin.
Daca spatiile dintre dinti sunt mici, putem folosi o periuta interdentara speciala sau ata dentara care poate curata eficient acele spatii pentru ca dintele sa fie curat pe toata suprafata sa.
Placa dentara
Placa dentara este un conglomerat de bacterii care acopera dintii si gingiile si le ofera un aspect neplacut si foarte daunator. Aceasta se dezvoltain mod constant si trebuie curatatain fiecare zi prin perierea dintilor. Anumite bacterii orale daunatoare se hranesc cu zaharurile pecare le consumati si astfel se creeazaacizi care distrug smaltul dintilor.
„Cavitatile sunt infectiile bacteriene create de acizi, care ataca dintii si formeaza gauri la nivelul acestora care necesita interventia urgenta a medicului stomatolog.Cu cat consumati mai mult zahar, cu atat mai mult acidva fi creat in cavitatea bucala, iar dintii vor fi expusi la si mai multi daunatori care vor crea carii dentare”, afirma dr. Reza Sadighian.
Clinica stomatologica Sadighian Dental este situatain partea de nord a capitalei, pe Bd. Pipera si ofera servicii de consultantasi tratament incepand de la protetica, endodontie, chirurgie, implantologie si chiar estetica dentara, fiind una din putinele clinici stomatologice cu servicii integrate complete. Mai multe informatii puteti gasi pe www.sadighian.ro si la telefon 0319484.